Sjoera Dikkers 06 21 70 38 70 info@stiefzaken.nl

DE INGEWIKKELDE DYNAMIEK VAN STIEFGEZINNEN

Je bent begonnen aan je stiefgezin met de gedachte aan een eettafel vol vrolijke kinderen en jullie als gelukkig echtpaar daarbij. In de beginfase van je relatie kon de verliefdheid niet op en had je veel mooie plannen voor het creëren van een warm nest voor alle leden van het gezin, stief en eigen. Herken je dat?

 

STIEFGEZIN PROBLEMEN 

Bijna ieder stiefkoppel heeft deze hoop. Ze proberen een fijn en veilig gezin te vormen en zouden willen dat alle leden hieraan meewerken. De realiteit is weerbarstig. Het leven in een stiefgezin kent een bijzondere dynamiek. Je krijgt niet alleen te maken met het praktische geregel, maar ook verschillen worden duidelijk zichtbaar. Je merkt misschien dat je je meer ergert aan je stiefkinderen dan aan je eigen kinderen. Je krijgt ruzies over opvoeding en het gedrag van de kinderen. Je stoort je aan je partner omdat hij zo vaak met zijn ex appt over hun kinderen. Of je hebt zelf geen kinderen en zou graag een grotere rol willen bij de opvoeding.

MAG IK ER ZIJN?

De vragen en problemen die je tegenkomt bij het stiefgezin had je vaak van te voren niet bedacht. Je komt jezelf en elkaar sneller tegen dan in een relatie waar geen kinderen uit een eerdere relatie bij betrokken zijn.

In een stiefgezin gaat het heel nadrukkelijk om de vragen: ‘mag ik er zijn?’, ‘ben ik geliefd?’, ‘laat je me niet alleen?’ Die vragen leven bij het stiefkoppel, maar evenzeer bij de kinderen. Uit onzekerheid over het antwoord op deze vragen krijg je spanningen. Spanningen over opruimen, over verschillen in de opvoeding, over omgaan met de ex-partner en nog veel meer.

ONTSPANNEN SAMENGESTELD GEZIN

Als je eenmaal snapt hoe je eigen stiefgezin werkt en waar de ruzies eigenlijk over gaan, kunnen er dingen veranderen. Samen met je partner kun je leren omgaan met de spanningen die het hebben van een stiefgezin nu eenmaal met zich meebrengt. Dan kun je leren hoe je met elkaar in verbinding blijft, contact houdt, de liefde warm houdt in de ingewikkelde setting van een samengesteld gezin. Jullie, als koppel samen met de kinderen. Zo creëer je een ontspannen stiefgezin waarin iedereen zich geliefd en welkom voelt.