Sjoera Dikkers 06 21 70 38 70 info@stiefzaken.nl

THERAPIEVORMEN

ZOEK JE HULP BIJ EEN SAMENGESTELD GEZIN?
STIEFZAKEN BIEDT VERSCHILLENDE SOORTEN THERAPIE EN COACHING AAN: 

 

RELATIETHERAPIE

Relatieproblemen in een samengesteld gezin?

Hebben jullie relatieproblemen of wil je deze juist voor zijn, dan relatietherapie goed helpen. Ik geef relatietherapie specifiek voor mensen met een stiefgezin. De dynamiek van het stiefgezin is echt anders dan bij een kerngezin (waarbij je samen de ouders bent van de aanwezige kinderen). Je maakt ruzie over andere dingen en hebt te maken met ex-partners en ex-schoonfamilie die in het leven van de kinderen nog steeds een belangrijke rol spelen. Bij de relatietherapie werken we aan begrip voor elkaar en aan het herstel van de verbinding. Ik maak daarbij onder andere gebruik van de technieken van Emotionally focused therapie (zie ook EFT-Nederland.nl) en heb deze inzichten aangepast aan de specifieke problemen waarmee je in een samengesteld gezin te maken krijgt.

ERVARING VAN PAUL

‘Eef en ik hadden het heel fijn als de kinderen er niet waren, maar zodra mijn kinderen thuis kwamen begon het gelazer. Altijd ruzie. Bij Sjoera hebben geleerd me aandacht voor elkaar te hebben en beter samen op te trekken. Nu weten de kinderen dat ze ons niet uit elkaar kunnen drijven en voelt Eef zich niet meer zo alleen. Het gaat nog niet altijd goed, maar we zijn echt op de goede weg’.

STIEFCOACHING

Loop je tegen problemen aan in je stiefgezin waar je graag eens over wil praten kan het fijn zijn om een stiefcoaching aan te vragen. Stiefcoaching is een kort traject van een paar gesprekken, die zowel individueel of als koppel gevoerd kunnen worden. Tijdens deze gesprekken bespreken we de praktische en emotionele zorgen en kijken naar mogelijke oplossingen die passen bij jullie specifieke stiefgezin.

Stiefcoaching is ook geschikt voor kinderen. Soms is het voor een van de kinderen fijn om even zijn of haar hart te kunnen luchten of om te leren om te gaan met de spanningen in een stiefgezin. Ook zij kunnen voor gesprekken bij STIEFZAKEN terecht.

ERVARING VAN MANON

‘Ik wilde gewoon eens horen of ik wel normaal was. Ik heb zelf geen kinderen en wilde wel eens weten of het wel normaal is dat je soms een bloedhekel kan hebben aan de kinderen van Gert. Ik heb twee fijne gesprek met Sjoera gehad en ben echt gerustgesteld. Ja, ik ben best normaal en ik snap nu veel beter waarom ik me soms zo voel’.

GEZINSGESPREKKEN

Is er veel spanning of ruzie in het gezin of maken de stiefkinderen onderling veel ruzie, dan kan het nuttig zijn om een gezinsgesprek te voeren. Bij deze gesprekken gaat het erom dat iedereen zich veilig voelt om te kunnen zeggen wat hem of haar dwars zit en om samen te kijken naar oplossingen waar iedereen zich in kan vinden. Deze gezinsgesprekken vinden in verschillende samenstelling plaats. Alleen jij met je eigen kinderen, alleen de kinderen met elkaar, of jullie met je hele samengestelde gezin. Elke samenstelling is hier denkbaar.

ERVARING VAN MARITA

‘Toen mijn stiefdochter moeder werd, was er helemaal geen plaats meer voor mij. Ze wilde alleen dat haar echte ouders opa en oma zouden heten. Ik mocht geen oma heten, maar het eigenlijk ook niet zijn voor de kleine, terwijl mijn man wel opa is. Wij waren daar erg teleurgesteld over. Wij hebben met z’n allen in een gesprek bij Sjoera de verwachtingen en zorgen kunnen uitspreken. Dat heeft de lucht geklaard. Het is nu opa en oma Marita aan onze kant en oma en opa Kees aan de andere kant. Niet helemaal zoals wij het zouden willen, maar het is goed genoeg’.

EX-GESPREKKEN

Ook al is de relatie voorbij, je blijft altijd ouders van jullie gezamenlijke kind(eren). Het is voor veel exen lastig om het gedeeld ouderschap goed vorm te geven. Boosheid over de scheiding, ruzie over geld en jaloezie naar de nieuwe partners komen veel voor. Tijdens de ex-gesprekken gaan we praten over hoe de nieuwe relatie als co-ouders beter vorm zou kunnen krijgen. Bij de ex-gesprekken gaan we niet terugkijken naar de ruzies van vroeger, is er wel aandacht voor verdriet, maar kijken we vooral vooruit in het belang van jullie gezamenlijke kinderen.

ERVARING VAN ROLF

‘Hoewel ik nog vaak boos was over de scheiding leek het mijn ex en mij wel goed om te overleggen over hoe we samen ouders van Mees kunnen zijn. De gesprekken gingen een beetje over de afspraken die we moesten maken, maar vooral over begrip en respect voor elkaar. Dat heeft ons geholpen’.

STIEFZAKEN

is aangesloten bij Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) en van EFT Netwerk Nederland. Het kwaliteitsstatuut en het klachtenprotocol van de NVRG is van toepassing.

CONTACT

Wil je persoonlijk met mij kennismaken?
Neem contact op. Dan kijken wat we in jouw specifieke situatie kunnen bereiken.